The Netherlands
March 2, 2018
![](https://seedquest.com/visuals/image/2018/enza12.JPG)
Het groene paprikaras Frazier wordt in 2018 in zowel Nederland als België op verschillende plekken geteeld. Telers kiezen vooral voor dit ras vanwege de kwaliteit, kleur, productie en grofheid. Dat laatste is vooral van belang vanwege de verschillen in prijzen tussen de verschillende sorteringen. Arbeid is een andere reden dat telers voor Frazier kiezen. Door het gewicht van de vrucht zijn er minder oogsturen nodig dan bij andere standaard groene rassen.
Zetting
De zetting bij Frazier verliep dit jaar vrij gemakkelijk doordat de zon zich op het goede moment eindelijk weer eens liet zijn. De meeste telers op 3- en 4-stengelsystemen laten vanaf het 3e oksel de eerste vrucht zitten. Dit geldt met name voor de telers die voor 15 november zaaien. Deze halen ook de oksel na de gezette vrucht leeg. Latere zaaidatums houden vaak de vrucht op het 2e of zelfs het 1ste oksel aan. Deze telers dunnen daarna ook meestal niet. Bij Frazier is het belangrijk om deze stuurvrucht er aan te krijgen. Dit om de kracht die in de plant zit te beteugelen. Hoe meer gewas er is, hoe moeilijker het wordt om de eerste vrucht er aan te krijgen. Daarom is snelle zetting gewenst.
Temperatuur
Als er weinig licht is, moet er op de bloem en knop gestuurd worden. Dit houdt in dat er een voornacht in moet om de vrucht voldoende generatief te krijgen. Kijk daarvoor of de vrucht voldoende afbuigt. Als de knop te sterk staat en naar boven wijst in plaats van afbuigt, zal dit de zetting bemoeilijken. Ga bij voorkeur relatief snel naar de voornacht en houd deze er niet te lang in. Zo voorkom je dat de etmaaltemperatuur te laag uitvalt.
In het kort komt het erop neer dat Frazier moet worden geteeld met een relatief hoge etmaal en een korte, scherpe voornacht. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid licht. Bij veel licht kan de voornacht minder diep zijn. De dag kan dan bij een sterke gewasstand wat doorgetrokken worden. Houd hierbij de wat hogere temperatuur maximaal aan tot zonsondergang. Doe dit niet op een donkere dag, want dan worden de knoppen te zwak.
Water
De watergift- en luchtingsstrategie zijn bij Frazier ook erg belangrijk. Door de sterke wortels is het zaak om worteldruk te voorkomen. Start dus pas met water geven als de plant actief is en ga niet te lang door. Frazier heeft ten opzichte van andere rassen 10-15% meer water nodig. Stelregel is dus: meer water in minder tijd.
Lucht
Als het straks wat milder wordt buiten komt ook het moment dat we meer moeten gaan luchten. Begin hier bij Frazier op tijd mee. Zorg wel dat dit niet ten koste gaat van de temperatuur. Lucht relatief snel, zonder koudeval. Indien mogelijk mag de windzijde ook redelijk snel open. Dit zorgt voor een actief klimaat in de kas. Vocht is op dat moment niet het eerste waarnaar gekeken hoeft te worden. Frazier is tenslotte sterk genoeg en zo blijft het gewas ook mooi generatief.
Het vlotte luchten zorgt behalve een actief klimaat ook voor een sterke vruchtwand. Er zijn in april, mei en juni wel eens vruchten die wat `noodrijp` kunnen worden. Dit valt dus voor een deel op te vangen door het luchtbeleid. Daar hoort ook het schermgebruik bij. Scherm niet te snel. Het liefst helemaal niet. Alleen op scherpe overgangsdagen kan dit de plant wel eens helpen om te wennen aan een weeromslag. Beperk het schermen dan alleen tot de eerste dag.
Meer informatie over Frazier?
Neem voor meer informatie contact op met een van onze paprika vertegenwoordigers.