Van 23 tot 27 oktober vergaderde de UPOV CAJ (Adminstrative and Legal Committe) in Genève. Anthony Parker CND zat deze vergadering voor. Ook de CC (Consultative Committee) en de Council vergaderden met Raimundo Lavignolle Arg als voorzitter.
Algemene zaken
Bosnië Herzegovina is verwelkomd als 75e lidstaat. Bosnië bedankt Nederland in de welkomsttoespraak.
De wetten van Myanmar, Brunai Darussalaam en Guatamala zijn goedgekeurd. Zodra deze landen de eigen procedures hebben afgerond, kunnen zij zich als lid aanmelden.
Peter Button is herbenoemd als Vice Secretary General van UPOV voor een periode van vier jaar.
De nieuwe voorzitters van de Technical Working Parties zijn benoemd, waaronder Henk de Greef als voorzitter van de TWO.
Er wordt voortaan ook in het Russisch vertaald tijdens de vergadering in Genève. Er wordt al vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits.
Op de lijst ‘Leden naar het aantal ingediende aanvragen’ staat Nederland zevende na EU, CN, USA, UKR, JPN en Korea. Op de lijst ‘Herkomsten van de aanmelders’ prijkt Nederland fier bovenaan gevolgd door CN.
PRISMA: Elektronisch Centraal Aanvraagsysteem
De nieuwe naam PRISMA met bijbehorend logo is gepresenteerd. De volgende release is gepland voor januari 2018. Er zijn dan zeven nieuwe deelnemers en het systeem bevat dan ook alle species.
Omdat de dekking van het systeem tot nu toe nog beperkt was, is het nog weinig gebruikt. Om dit te verbeteren en ook om de eventuele financiële drempel tijdens de opstartfase weg te nemen, wordt overwogen om het gebruik voorlopig gratis te maken. Wel moeten dan de kosten op een ander manier worden gedekt. ISF heeft daarvoor een bijdrage van 20.000 Zwitserse franken toegezegd. Canada en Australië willen ook bijdragen. Andere landen wordt gevraagd dit voorbeeld te volgen.
Promotie
UPOV heeft vijf video’s op de website staan voor promotie van het kwekersrecht. In 2018 wordt in Nederland een video gemaakt over de diversiteit in tomaat.
Bij de opstart van EAF bleek dat de breeders hierover te weinig zijn geïnformeerd. Dit wordt aangepakt via meer informatie. Zo worden de leden gevraagd om een link naar PRISMA te zetten op hun nationale websites.
International System of Cooperation (ISC)
Een aparte werkgroep sprak over ISC. Er waren presentaties over uitwisseling en bilaterale overeenkomsten. De conclusie was dat we een minimumlijst met criteria moeten ontwikkelen, waarmee je veel meer informatie hebt over de lidstaat waarvanuit je wilt overnemen. Ook kunnen de huidige papieren bilaterale overeenkomsten vervangen worden door opname in GENIE.
Het idee werd geopperd om naast het overnametarief een soort verificatievergoeding te introduceren. Daardoor kan na overname van het rapport en de verlening van het recht alsnog onder eigen klimatologische omstandigheden een beschrijving worden gemaakt voor opname in de eigen rassencollectie.
Veel contact in de wandelgangen
De jaarlijkse bijeenkomst is een goede gelegenheid om te overleggen met de collega’s in het buitenland. Deze keer ging het met name over training op het gebied van kwekersrecht en de mogelijke gevolgen van Brexit.
Nederland, Duitsland, India en de UPOV overlegden ook apart om te kijken of ze beide systemen dichter bij elkaar kunnen brengen. In deze bijeenkomst en in een aparte bijeenkomst tussen bedrijfsleven, India, Duitsland, Nederland en CPVO bleken de verschillen tussen UPOV en de Indiase wet wellicht kleiner dan altijd werd aangenomen. Er is afgesproken om meer aan verduidelijking te werken. In februari 2018 wordt daarom een workshop in India georganiseerd. Ook UPOV neemt hieraan deel.