The Netherlands
June 8, 2017
Jaarlijks doen Proefboerderij Rusthoeve en Delphy onderzoek met het oog op de verbetering van de productie van graszaden en de teelt van graszoden. De highlights uit dit onderzoek werden op vrijdag 2 juni gepresenteerd op de eerste open dag graszaad- en graszodenonderzoek. De dag trok 70 bezoekers: graszaadtelers, teeltbegeleiders en graszodenkwekers.
Het getoonde onderzoek vindt plaats in opdracht van de Werkgroep Graszaad en Graszoden, een onafhankelijke werkgroep met de ambitie om de teelt van graszaad en graszoden te ondersteunen en te bevorderen. De voorzitter van de werkgroep, Jeroen Giesen, benadrukte in zijn welkomstwoord het grote belang van collectief gefinancierd teeltkundig onderzoek. De werkgroep werkt hiervoor samen met Delphy en Proefboerderij Rusthoeve die samen het Expertisecentrum Graszaad en Graszoden vormen. Marco van Dijke, voorzitter van de graszaadstudieclub Tholen/St Philipsland, wees op het nut van het onderling vergelijken van opbrengstcijfers en teeltgegevens.
De deelnemers aan de open dag konden meerdere proeven bekijken. Op de Rusthoeve ging het om uitgebreide proef voor de screening van herbiciden op hun selectiviteit voor Engels raaigras, roodzwenkgras, veldbeemd en rietzwenkgras en hun effectiviteit op de onkruidgrassen duist, Vulpia, windhalm, zachte dravik, witbol, ruwbeemd en straatgras. Daarnaast werden in een gewasdemo de effecten van de groeiregulator Moddus in Engels raaigras getoond.
Na de middag kwamen in Kerkwerve proeven aan bod over de bestrijding van breedbladige onkruiden in Engels raaigras en de toepassing van nieuwe meststoffen in Engels raaigras. Deze laatste proef is opgezet door Cultus in samenwerking met leveranciers van meststoffen. Ten slotte werden in Lewedorp proeven over de bestrijding van grasachtige onkruiden in roodzwenk en veldbeemd getoond.
De organisatoren zien terug op een geslaagde dag die interessante discussies opleverde en daarmee nieuwe input voor verder onderzoek.
De Werkgroep Graszaad en Graszoden maakte deel uit van het Productschap Akkerbouw en is na de opheffing van het productschap, eind 2014, doorgegaan als een onafhankelijke werkgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de bedrijven die in Nederland graszaad contracteren, DLF, Barenbrug, DSV zaden, Vandinter Semo en Joordens Zaden. Daarnaast maken twee graszaadtelers (vanuit LTO en de graszaadstudieclub) en twee vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Kwekers van Graszoden deel uit van de groep. Plantum en Brancheorganisatie Akkerbouw zorgen voor de ondersteuning.