Enkhuizen, The Netherlands
March 22, 2016
In deze editie van de Pepper News een interview met John de Groot over het telen van rood en geel onder één dak. Ton Noorland vertelt over de teelt van Frazier en Wim Hermans legt uit waarom hij voor het nieuwe oranje ras E20B.0138 heeft gekozen. Daarnaast uiteraard de gebruikelijke teelttip, dit keer over Maranello. Tot slot een verslag van het bezoek aan een aantal Spaanse telers in Almería.
- “Kwaliteit met een grote K”
- Spaanse paprikatelers kijken terug op goed seizoen
- Teelttip Maranello
- “Frazier is een sterke groeier”
- Rood en geel onder één dak
“Kwaliteit met een grote K”
In Sevenum teelt Wim Hermans 5,2ha oranje paprika. Op 2ha teelt hij het nieuwe oranje Enza Zaden-ras E20B.0138. “Vorig jaar hebben we tussen het hoofdras als proef twee paden geteeld en de vergelijking gemaakt. E20B.0138 is mooi van kleur en qua houdbaarheid doet hij zeker niet onder voor het hoofdras. Vandaar dat we er nu 2ha van hebben staan,” aldus Wim.
Kwaliteitstesten
Wim heeft het ras vorig jaar aan uitgebreide kwaliteitstesten onderworpen. “Wij praten altijd over kwaliteit met een grote K. Een ras moet voldoen aan onze hoogste kwaliteitseisen, zowel qua kleur en betrouwbaarheid als houdbaarheid. Ook hebben we een drietal snijproeven gedaan. Daaruit kwamen geen inwendige gebreken zoals binnenrot naar voren.” E20B.0138 scoorde op alle punten een ruime voldoende. “Maar qua grofheid sprong hij er echt uit. Dit ras is gemiddeld zo’n 15 tot 20 gram zwaarder dan ons hoofdras.”
Arbeid
Door die grofheid zijn de arbeidsprestaties tijdens de oogst ook beter. “Maar de arbeidsbesparing die je tijdens de oogst pakt, lever je weer in bij het gewaswerk,” merkt Wim op. “E20B.0138 is een snelle groeier, waardoor je sneller rond moet in toppen en draaien.” Dit gaat wel vrij eenvoudig, doordat het gewas makkelijk strekking maakt. “Je kunt de scheutjes makkelijker pakken dan in een compacter gewas.”
Niet te zwaar
De zaaidatum was 20 oktober en de plantdatum 3 december. Wim teelt op een 4-stengelsysteem in een V-systeem. De planten waren zeer uniform aangeleverd.“De ervaring leert dat je bij dit ras de 1e zetting niet te zwaar moet houden. Bij zetting op het 3e of 4e oksel maximaal drie vruchten aan de plant houden. Bij twee of drie vruchten aan de plant is hij namelijk sneller terug in de herzetting dan bij vier vruchten. Dit zorgt voor meer balans in de plant.”
Lichtgevoelig
“E20B.0138 is een lichtgevoelig ras, waarbij de etmaaltemperatuur 0,5 °C lager ligt dan bij het hoofdras en we in de voornacht 1 °C dieper gaan. Vooral richting vruchtzetting is het belangrijk eerder naar beneden te gaan in temperatuur om sturing te geven aan de kwaliteit van de bloemen en knoppen. Deze lagere voornacht gaat echter niet ten koste van de kwaliteit van bloem en knop. Dit ras is namelijk niet gevoelig voor grove bloemen, iets wat je bij andere rassen vaak wel ziet. De eerste vruchtzetting ziet er kwalitatief erg goed uit.”
Kennis uitwisselen
Momenteel staat het ras E20B.0138 bij vier telers. Twee in het westen en twee in het zuiden van het land. Frank Duijndam en Luc Trines, teeltadviseurs van Enza Zaden, organiseren voor deze vier telers regelmatig rondgangen om met elkaar het ras te bekijken. Wim: “Ik denk dat ik ook namens mijn collega-telers spreek als ik zeg dat dit als zeer positief wordt ervaren. Iedereen is elke keer aanwezig, dus dat zegt genoeg over de betrokkenheid. Er is goede diepgang in de discussies die gevoerd worden. Het werkt gewoon heel goed om met elkaar ervaringen te delen en onze kennis uit te wisselen.”
Spaanse paprikatelers kijken terug op goed seizoen
Het paprikaseizoen in het Spaanse Almería is bijna voorbij. Net als vorig jaar rond deze tijd vlogen een aantal paprikatelers uit Nederland naar Spanje om de situatie met eigen ogen te beoordelen. Samen met de lokale vertegenwoordigers van Enza Zaden bezochten zij diverse Spaanse kassen met paprikagewassen. Daar constateerden zij dat er dit jaar weinig overlap zal zijn met de eerste Nederlandse paprika’s. De verwachting is dat komende 3 tot 4 weken de laatste paprika’s worden geoogst en de teelt zal worden beëindigd.
Goed jaar
Het is voor de paprikatelers in Spanje een uitzonderlijk goed jaar geweest. De buitentemperatuur is vrijwel de gehele teelt hoger geweest dan normaal. In het begin leidde dat tot problemen voor telers in de lage gebieden van Almería. De gewassen konden daar moeilijk tot zetting komen. De vroegere planters in de hoger gelegen delen hadden na de oogst van het eerste zetsel al de volledige teeltkosten vergoed en kregen toen nog 2 zetsels.
Gezonde gewassen en mooie zware vruchten
Ook de laatste weken zijn de prijzen van paprika’s goed op niveau. Er is geen reden om paprika’s aan de plant te houden, dus de plantbelasting is laag. Diverse paprikateelten zijn inmiddels al geruimd om plaats te maken voor een teelt (water)meloen. Vorig jaar gaf dit ook een goed rendement. De gewassen die er nog wel staan, zijn ook dit jaar weer van goede gezondheid met mooie zware vruchten. Een bezoek aan Mugiverde (een coöperatie met in totaal ca 1200ha aan groentetelers) waar men paprika centraal sorteert, leerde dat het percentage klasse II momenteel op gemiddeld 15% ligt.
Toename areaal Almería
Gezien het goede paprikajaar is de verwachting dat het areaal in Almería komend jaar mogelijk met 5% zal toenemen. Dit gaat ten koste van andere gewassen. Ondanks de grote oppervlaktes in Almería is aankoop van grond om uit te breiden niet gemakkelijk. De meeste uitbreidingen ontstaan door overname van andere bedrijven.
Teelttip Maranello
Maranello is in 2010 geïntroduceerd en gaat dus alweer een paar jaar mee. Voor telers van het eerste uur kent het ras weinig geheimen meer. Maar ook dit jaar zijn er telers die voor de eerste keer hun keuze op Maranello hebben laten vallen. Een belangrijke reden om het nog eens over het teeltrecept van Maranello te hebben.
Het belangrijkste advies is Maranello generatief te houden. Dan is de teelt al voor 95% geslaagd. Het ras heeft namelijk de neiging om vanaf mei/juni krachtig te groeien. Om de maximale productie, grofheid en kwaliteit uit het ras te halen, is het belangrijk om voldoende generatief te sturen. Wanneer u de plant goed in balans houdt, is uw belangrijkste risico een enkele op de schouder verbrande vrucht. De ervaring leert dat diverse telers het percentage klasse II vruchten onder enkele procenten hebben kunnen houden in combinatie met zeer goede producties.
Tot half mei wordt Maranello slank gehouden door de zware vruchten van het 2e en 3e zetsel. De belangrijkste adviezen voor daarna zijn gericht op het generatief houden van het gewas richting de zomer. Hierbij een paar tips om dat te realiseren:
Water en meststoffen
- Geef geen water op de klok maar op straling en probeer dit zo af te stellen dat het watergehalte in de mat ’s nachts 7-10% inteert.
- Pas uw voedingsschema aan. Verlaag NO3 (van 20 naar 15) en P en verhoog K en S.
- Verlaag in de zomerperiode de Ca ten gunste van K. Bij heet weer en een vegetatieve stand kan Ca-stip ontstaan. Vraag hiervoor ook eens bij uw meststoffen- en/of substraatleverancier naar mogelijkheden.
Klimaat en scherm
- Maranello wordt vaak met een erg vlak temperatuurregime geteeld, maar een rustmoment aan het einde van de dag doet het ras goed. Ga niet zover dat de bloemen krachtig worden, want dit kan leiden tot matige zetting en ruwe vruchten.
- Maak beperkt gebruik van het scherm. Wanneer u ’s nachts gebruik maakt van het scherm, zorg dan dat u het pas opent als de temperatuur boven het scherm >16 ºC om kouval en smetkoppen te voorkomen. Wees met zonop op dagtemperatuur voor voldoende strekking en maak de dag langer als het gewas zwaar wordt.
- Laat de minimum buis niet te makkelijk wegvallen. In het voorjaar en de zomer kan het onderin het gewas soms zo kil zijn dat de bladeren slap hangen. Bij wisselvallig weer kan de buis voorkomen dat kou van het dek op de kop valt.
- Houd de plantbelasting zo continu mogelijk. Soms kan groen snijden hierbij helpen, maar dit is niet altijd toegestaan. Beperk het aantal vruchten op zijtakken zoveel mogelijk. Blijf Maranello op 1 toppen. Voorkom met het scherm of een coating dat vruchten te heet worden. Gebruik geen hitte werende coatings. Veel licht met weinig warmte geeft zwaardere gewassen.
“Frazier is een sterke groeier”
De paprikatelers Jan en Ton Noorland zijn hun bedrijf begonnen in 1985. Inmiddels staat in IJsselmuiden hun derde bedrijf. Op 7ha telen ze groene paprika’s, waarvan 4,7ha Frazier en 2,3ha Roselo. Mede-eigenaar Ton vertelt over de teeltvoortgang van Frazier.
Teelttechniek aangepast
Het is het tweede seizoen op rij dat de gebroeders Noorland het ras Frazier telen. Ten opzichte van vorig seizoen is teelttechnisch een aantal dingen aangepast. Zo teelden zij Frazier vorig jaar op een 3-stengelsysteem, maar hebben zij nu gekozen om te telen op een 4-stengelsysteem. Ton: “De groei van dit ras is erg sterk en vorig jaar sloeg de groei zelfs een beetje door. Om meer balans te krijgen hebben we voor het 4-stengelsysteem gekozen.”
Verder bleek vorig jaar dat de zetting van Frazier moeilijker verloopt bij een vroege zaaidatum. Daarom is het zaaien dit seizoen 14 dagen naar achteren gezet in vergelijking met vorig jaar. Tot nu toe hebben deze aanpassingen goed uitgepakt, want de teelt loopt volgens verwachting. “De productie is gelijkmatiger en de grofheid is iets minder, namelijk gemiddeld 180 gram in plaats van 220-260 gram,” aldus Ton.
Aanpakken
Frazier is een krachtige plant die in vergelijking met andere rassen minimaal 10% meer water gebruikt. “Vooral op een mooie dag moet Frazier meer drinken,” aldus Ton. “Verder is het een ras dat aangepakt moet worden. Als we dat goed doen, verwacht ik voor de rest van de teelt een gelijkmatiger productie en minder grofheid dan vorig jaar. Ik verwacht
Rood en geel onder één dak
Paprikakwekerij Concordia van paprikateler John de Groot staat in Harmelen en heeft een teeltoppervlakte van 6,8ha. Sinds vijf jaar teelt hij zowel rode als gele paprika’s. Dit seizoen teelt hij voor het tweede jaar op rij het rode ras Maldonado op 3,4ha. Op de andere helft van de oppervlakte teelt hij voor de eerste keer het gele ras Kaite.
“De reden dat ik voor deze twee rassen heb gekozen is vanwege de groei van de plant. Voorgaande jaren had ik altijd een beetje groei tekort. De vruchten vraten de plant als het ware op. Met deze rassen heb ik daar veel minder last van. Daarnaast kies ik voor zowel rood als geel vanwege de arbeidsspreiding,” aldus John.
Maldonado: constante kwaliteit
De voordelen van het ras Maldonado zijn de uniformiteit van de vruchten en de regelmatige groei. Daarnaast is de kwaliteit van Maldonado het hele jaar goed en is het vruchtgewicht het hele jaar stabiel. John: “Ook in het najaar blijft Maldonado goed doorzetten en groeien de vruchten goed uit.”
Teeltaanpassingen
John: “Vorig jaar groeide Maldonado vlot weg, daarom heb ik dit seizoen de nachttemperatuur lager gezet om de planten rustiger te laten groeien. Het folie is ook twee weken eerder uit de kas gehaald, vanwege de zachte winter.”
Kaite: snelle groeier
Kaite is een lichtgevoelig ras. Ook groeit het gewas erg snel. “Maar je moet je niet af laten leiden door de lengte van het gewas,” zegt John. “Hij maakt sneller internodiën aan en de lengte van de internodiën is ook langer. Desondanks moet je niet te laag in temperatuur gaan zitten, want dan krijg je grove bloemen. De plant gewoon laten groeien, dat resulteert in een mooie gelijkmatige groei en productie met vrij normaal vruchtgewicht.”