home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Imidacloprid noodzakelijk voor geïntegreerde teelt - LTO Glaskracht Nederland en Plantum sturen brief naar leden van de Tweede Kamer


The Netherlands
January 18, 2016

In reactie op de uitlatingen van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) stuurde LTO Nederland mede op verzoek van LTO Glaskracht Nederland en Plantum vrijdag 15 januari jl. een brief aan de leden van de Tweede Kamer. Hierin vragen de brancheorganisaties o.a. een uitbreiding van de monitoringsperiode, waardoor het effect van de verplichte zuiveringsplicht voor de toepassing van imidacloprid nauwkeuriger kan worden gemeten.

Staatssecretaris Van Dam meldde afgelopen week dat hij een verbod op imidacloprid voor de glastuinbouw overweegt vanwege aanhoudende normoverschrijdingen van dit middel in het oppervlaktewater. Uit onderzoek van het Ctgb bleek echter dat deze constatering gebaseerd is op een te beperkte dataset en meetperiode. In november 2015 is het etiket aangepast en aangescherpt. Hiermee moeten de concentraties naar verwachting dit jaar afnemen. LTO Glaskracht Nederland en Plantum staan achter verdere verlaging van de emissie van imidacloprid naar het milieu.

Toepassing
De imidacloprid-middelen worden met name ingezet tegen luis, wittevlieg en wantsen. Een belangrijke toepassing is de inzet voor een insectenvrije start van de teelt, zowel bij de start van een productieteelt als bij de productie van uitgangsmateriaal (opkweek van vruchtgroenteplanten en sla, andijvie en kool voor de vollegrondsteelt). Door een schone start kan de biologische bestrijding zich ontwikkelen zonder verder gebruik van chemische middelen en worden bespuitingen bespaard. Imidacloprid is daarmee een noodzakelijk middel om geïntegreerd te telen en te voldoen aan markt- en fytosanitaire eisen. Alternatieven zijn op dit moment onvoldoende voorhanden. Onderzoek hiernaar vindt volop plaats.

Verplichte zuivering
Ondernemers die imidacloprid-middelen toepassen in hun teelt hergebruiken hun water en zorgen ervoor dat er niet wordt geloosd, danwel hebben het afgelopen jaar voor ruim 50 duizend euro geïnvesteerd in een waterzuiveringsinstallatie. Deze installatie zuivert het afvalwater op het bedrijf en zo wordt voorkomen dat imidacloprid in het riool- of oppervlaktewater terecht komt. Dit is sinds 2014 een voorwaarde om deze middelen nog te mogen gebruiken. Door de voorgestelde maatregel van de Staatssecretaris wordt deze groep innovatieve ondernemers onterecht gedupeerd.

Duidelijk is wel dat het lozen van afvalwater zonder zuivering niet alleen strijdig is met de wet en kans geeft op boetes maar ook zal leiden tot een totaal verbod van imidacloprid in de glastuinbouw in 2016 met zeer nadelige gevolgen voor de gehele sector.



More news from: Plantum*


Website: http://www.plantum.nl

Published: January 19, 2016

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section

 

 


Copyright @ 1992-2025 SeedQuest - All rights reserved