home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Plantum NL: Biotechnologierichtlijn nu snel aanpassen


The Netherlands
20 april 2010

Branchevereniging ziet rapport LNV en EZ als startpunt voor veranderingen en wijst op grote belang voor wereldvoedselvoorziening

Plantum NL is blij met de studie over kwekers- en octrooirecht die de ministers van LNV en EZ aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. De ministers onderschrijven de visie van Plantum NL dat de verhouding tussen het kwekersrecht en het octrooirecht uit balans is. De beide bewindslieden hebben laten weten dat Nederland wil inzetten op een aantal maatregelen om te voorkomen dat innovatie in de veredelingssector beperkt wordt.

Plantum NL deelt de belangrijkste bevindingen van het rapport en pleit voor een snelle aanpassing van de Europese Biotechnologierichtlijn.

Aad van Elsen, directeur van Plantum NL: “De huidige octrooiwetgeving werkt monopolisering in de hand en belemmert innovatie en keuzevrijheid. Telers, maar ook de consument, zijn gebaat bij een situatie waarin meerdere veredelaars met elkaar wedijveren om het beste ras te ontwikkelen. We staan met elkaar de komende jaren voor de grote uitdaging om de groeiende wereldbevolking van voldoende en gezond voedsel te voorzien. Alle beschikbare innovatiekracht is nodig om de gewassen hiervoor te kunnen ontwikkelen. We kunnen het ons daarom niet veroorloven dat genetisch materiaal van voedselgewassen wordt geoctrooieerd door enkele partijen die daarmee alle andere spelers buiten spel zetten. Bedenk wel dat de gehele plantaardige voedselvoorziening afhangt van een handjevol veredelingsbedrijven. Als de concentratie in de sector nog groter wordt door octrooien dan ontstaat het gevaar van een zeer ongewenste machtssituatie in de wereldvoedselvoorziening.”

De ministers van LNV en EZ stuurden gistermiddag een studie aan de Tweede Kamer over de relatie tussen het octrooirecht en het kwekersrecht. Dit in reactie op vragen die begin 2009 over dit onderwerp in de Tweede Kamer zijn gesteld. De studie, getiteld Veredelde Zaken, toont aan dat de toegang tot genetisch materiaal onder druk staat door de opkomst van octrooien op planteigenschappen en veredelingsmethoden. Dit omdat bij het octrooirecht veredelaars niet meer zonder meer kunnen voortborduren op rassen, waarin octrooirechtelijk beschermde eigenschappen zitten. Onder het kwekersrecht kan dit wel dankzij de zogenoemde “breeders’ exemption”. De beide bewindslieden hebben laten weten dat Nederland wil inzetten op de volgende maatregelen:

 

  • Invoeren van een beperkte breeders’ exemption in de Nederlandse octrooiwet;
  • Aanzwengelen van de discussie in Europees verband in het kader van de evaluatie van de Europese Kwekersrechtverordening (2100/94) en aandringen op evaluatie van de Biotechnologierichtlijn (98/44/EG) met voorrang voor de kwekersproblematiek;
  • Verbeterde kwaliteit van de octrooiverlening;
  • Bevorderen voorlichting octrooirecht;
  • Het mogelijk maken dat kwekers eenvoudig kunnen achterhalen of een bestaand ras onder de reikwijdte van een octrooi valt;
  • Ontwikkelen van gedragscodes binnen de sector zelf.

Hoewel alle hierboven genoemde acties op zich zinvol kunnen zijn, is het volgens Plantum NL noodzakelijk dat zo snel mogelijk de Biotechnologierichtlijn wordt aangepast.

Aad van Elsen: “Uiteindelijk kan dit alleen worden opgelost wanneer de Europese wetgever duidelijk maakt dat het octrooirecht hier niet voor bedoeld is. De evaluatie van de Biotechnologierichtlijn biedt hiervoor een heel goede mogelijkheid”.

Plantum NL hoopt dat de Tweede Kamer er bij de bewindslieden op aandringt dat dit onderwerp zo snel mogelijk op de agenda van de Europese Commissie komt.



More news from: Plantum*


Website: http://www.plantum.nl

Published: April 20, 2010

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.more. Keyword news
   
Europe:
The European Portal


Copyright @ 1992-2025 SeedQuest - All rights reserved