The Netherlands
April 9, 2010
Bij de import en verwerking van koolzaad worden grote aantallen zaden gemorst. Indien in de toekomst gg-koolzaad geïmporteerd wordt, kan dit een bron voor verspreiding in het milieu zijn. Op dit moment kan vogelzaad al een bron van verspreiding zijn voor gg-koolzaad, aangezien bestanddelen van vogelvoer uit Noord-Amerika wordt geïmporteerd waar gg-koolzaad grootschalig verbouwd wordt. Importeurs, handelaars en de overheid moeten zich van deze problematiek meer bewust zijn. Ook is vervolgonderzoek nodig naar de eventuele gevolgen van het morsen van zaden.
Bij de import en verwerking van koolzaad worden grote aantallen zaden gemorst. Indien in de toekomst gg-koolzaad geïmporteerd wordt, kan dit een bron voor verspreiding in het milieu zijn. Op dit moment kan vogelzaad al een bron van verspreiding zijn voor gg-koolzaad, aangezien bestanddelen van vogelvoer uit Noord-Amerika wordt geïmporteerd waar gg-koolzaad grootschalig verbouwd wordt. Importeurs, handelaars en de overheid moeten zich van deze problematiek meer bewust zijn. Ook is vervolgonderzoek nodig naar de eventuele gevolgen van het morsen van zaden.Als onderdeel van een groter onderzoek naar koolzaad in Nederland heeft de COGEM de transportketen van koolzaad door de Universiteit Leiden in kaart laten brengen. Uit dit onderzoek blijkt dat, hoewel er drie verschillende gg-variëteiten in de EU toegelaten zijn voor import en verwerking, er nauwelijks gg-koolzaad in Nederland geïmporteerd wordt. Dit kan in de toekomst veranderen omdat de vraag naar koolzaad voor verwerking tot olie toeneemt en de grootste producent, Canada, gg-koolzaad verbouwt. Op dit moment wordt koolzaad vooral uit andere EU landen geïmporteerd.
Koolzaad wordt met schepen naar de Nederlandse perserijen aangevoerd. Bij het transport, de overslag en de verwerking gaan grote aantallen (miljarden) zaden verloren die deels in het milieu terechtkomen. Het aantal olieperserijen is beperkt; zij bevinden zich allemaal nabij havens. Rond overslagpunten en olieperserijen zijn door de onderzoekers conventionele koolzaadplanten aangetroffen. Onduidelijk is of dit leidt tot de vorming van stabiele populaties of dat het beperkt blijft tot planten uit gemorste zaden. In vervolgonderzoek zal hiernaar gekeken worden.
Naast deze verwerkingsketen van koolzaad voor olie is er nog een andere route waarlangs koolzaad zich zou kunnen verspreiden. Zaden van koolzaad zijn een bestanddeel van voeder voor vogels en knaagdieren. Koolzaad kan via strooivoer in het milieu terechtkomen, bijvoorbeeld in tuinen. De basisproducten voor dit soort diervoer komt deels uit Noord-Amerika en niet is uit te sluiten dat hierin gg-koolzaad aanwezig is.
De aanwezigheid van gg-zaden hoeft geen milieurisico te zijn. Het kunnen toegelaten en op veiligheid beoordeelde gg-variëteiten zijn. Deze vormen geen milieurisico. Onbedoelde import van niet toegelaten gg-varieteiten, bijvoorbeeld door onbedoelde vermenging, kan echter illegaal zijn, tot problemen met vermenging en tot economische schade leiden.
Wereldwijd neemt de teelt van gg-gewassen toe. Door de toename van gg-gewassen en producten neemt ook de kans op onbedoelde vermengingen toe. Slechts een beperkt aantal geïmporteerde gewassen kan zich in Nederland in de berm vestigen en zich daar als onkruid handhaven, uitkruisen en zaden produceren. Voor zover het gg-gewassen betreft, is dit waarschijnlijk alleen voor koolzaad het geval. Omdat er over de situatie in Nederland met betrekking tot de transportketen, populaties en de mate van uitkruising van koolzaad met andere soorten relatief weinig bekend is, laat de COGEM ook hiernaar vervolgonderzoek doen.