Enkhuizen, The Netherlands
May 19, 2014
![](http://www.enzazaden.nl/binaries/pepper%20news_16mei_200px_tcm8-25282.jpg)
Pepper News
De eerste maanden van 2014 hebben zich gekenmerkt door veel licht met relatief hoge temperaturen, waardoor de teelt en de daarbij behorende zetting gemakkelijk verliep. Dit resulteerde in een vrij groot tweede zetsel, waardoor de plantbelasting op de meeste plaatsen in maart al opliep naar meer dan 30 vruchten per m2.
Dit grote tweede zetsel zorgde ervoor dat de plant al in een vroeg stadium flink aan de bak moest, waardoor de gewassen over het algemeen wat `stugger` gingen staan. Het is daarom belangrijk dat vooral op lichte dagen voldoende water gegeven wordt. In de maand mei betekent dit richting de 3ml per joule licht. Begin daarbij niet te vroeg met de eerste druppelbeurt en ga niet te lang door in de namiddag. Bij een te vroege start in de morgen ontstaat namelijk extra worteldruk. Dit kan voor allerlei problemen zorgen. Het is daarom belangrijk pas te starten met water geven als de plant goed actief is, dus wanneer er voldoende verdamping plaats vindt. Zorg ervoor dat er voldoende buis bij ligt om het overtollige vocht af te voeren. Gebruik hiervoor een minimumbuis van 45 °C en bouw de buis pas af boven een VD van 3,5.
Temperatuur
De nachten kunnen in mei nog erg koud zijn. Vooral in de voornacht vraagt dit om wat extra aandacht. Bij mildere nachttemperaturen van boven de 12 °C en minder uitstraling, is dicht te sturen in de opstookfase voordat de zon op komt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plant op temperatuur is als de zon opkomt. Bij Maranello en Bentley adviseren we om een uur eerder op dagtemperatuur te zijn, zodat er meer strekking in het gewas komt. Bij Maduro, Marletta en de gele Atalante is dit niet nodig.
Maranello en Maduro kunnen nog steeds gestuurd worden met relatief hoge etmalen. Denk hierbij aan 21,5 tot 22,5 °C bij dagen boven de 1500 joules. Een voornacht is bij deze rassen dan ook niet nodig. Pas als de etmalen boven de 22 tot 23 °C komen, kan dit gecompenseerd worden door in de voornacht iets dieper te gaan. Uiteraard moet hierbij ook naar de gewasstand gekeken worden. Bij donkerder weer is het niet nodig om dieper in de voornacht te gaan. Een graadje van de dagtemperatuur afhalen is dan voldoende om `vlak` te blijven telen.
We gaan de komende tijd weer zetting krijgen door een combinatie van afname van plantbelasting en meer zomerse, lichtere, omstandigheden. Het is dan raadzaam om in de voornacht niet onder de 19 °C te zakken. Rassen als Marletta en Atalante hebben graag een voornacht die wat dieper gaat. Denk hierbij aan een voornacht van 17 °C. Doe dit echter niet al te lang, zodat het gewas voldoende tijd heeft om op te warmen voordat de zon op komt. Bij Maduro en Maranello adviseren we geen voornacht in te stellen. Bij deze rassen kan een voornacht grove bloemen en een te sterke kop veroorzaken.
Luchten
Het luchten verdient in deze tijd veel aandacht. Actief telen in de morgen betekent niet alleen buisgebruik maar zeker ook op tijd luchten. De instraling kan al vroeg hoog zijn, waardoor de kas snel opwarmt. De luchtlijn mag dan op de stooklijn zitten en met veel licht zelfs er onder door gaan. Stel daarom de p-banden zo in dat deze regelt op buitentemperatuur. Als het relatief warm is, ook sneller doorluchten.
Actief telen zorgt voor sterkere wortels en dus voor een gezond gewas dat de zomer in kan. Als er een coating op het dek is aangebracht, is het belangrijk in de ochtend scherp te zijn. Door de coating warmt het in de kas namelijk minder snel op. Houd iets hogere buistemperaturen aan en voorkom zo dat het vooral onderin het gewas kil wordt.