home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Enza Zaden - Teelttip Kanavaro week 12 | 2014


Enkhuizen, The Netherlands
March 19, 2014

Tomato news

Kanavaro wordt dit jaar in Europa op meer dan 100ha geteeld en is zeer breed inzetbaar, zowel in de belichte teelt als in onbelichte vroege én late plantingen. Ook dit jaar komt de hoge vroege productie van Kanavaro duidelijk naar voren.

Instellingen

Voor Kanavaro is het belangrijk dat er een generatieve teeltwijze wordt gehanteerd in de eerste maanden van de teelt en dat er sterk lichtafhankelijk wordt gestuurd. De aanbevolen instellingen zijn: voornacht 15°C bij bewolkt weer en 16°C bij zonnig weer, nanacht 17-17,5°C, bij zon op 18°C en 20-21°C dag (+ 4°C lichtverhoging). Een makkelijke manier om een te krachtig gewas weer in balans te krijgen is om (met mooi weer) de dagtemperatuur langer aan te houden (een ½ uur-1 uur na zon onder).

Een belangrijk aandachtspunt is dat er vooral ’s morgens voldoende actief geteeld wordt. Dit komt onder andere de trossterkte ten goede en heeft daardoor een positief effect op de vruchtgrootte. Een voldoende hoge buistemperatuur vanaf zonopkomst en een klein verschil tussen de stook- en ventilatietemperatuur zijn belangrijke aspecten hierin. Verder verdient het schermgebruik extra aandacht. Met de huidige zachte buitenomstandigheden wordt het ontraden om het scherm ’s nachts nog te gebruiken.

De omstandigheden in maart en april kunnen sterk wisselend zijn. Hierdoor is het nog steeds noodzakelijk om niet te fors te luchten bij koude buitentemperaturen, dit om bladranden te voorkomen.

Bemesting en watergift

Door de wat lichtere gewaskleur van Kanavaro in de eerste maanden van de teelt is het belangrijk om een voldoende hoge EC mee te geven. Net als bij de temperatuurinstellingen is het ook belangrijk om de watergift lichtafhankelijk te sturen. Het advies is om met mooi weer een druppel EC te gebruiken van 3,2 en met donker weer 3,5. Op een zonnige dag is het advies om 3 keer de lichtsom aan water te geven met ongeveer 3,5 uur tussen de laatste druppelbeurt en het einde van de dag (moment van ingaan voornacht). Het streven is om ’s nachts de mat 8-10% te laten interen.

Stikstof en Borium vragen speciale aandacht in het bemestingsschema voor Kanavaro. Er wordt een lagere nitraatgift geadviseerd om het gewas generatief/in balans te houden. Dit is met name tot half mei van groot belang. Het advies is dat het NO3 gehalte in de mat niet boven de 16-17 mmol/l komt (gehalte gecorrigeerd naar 3 EC). De lagere NO3 gift wordt voornamelijk gecorrigeerd met een hogere chloor (Cl) gift en in iets mindere mate met een hogere sulfaat (SO4) gift. Dit wordt gedaan door kaliumchloride te gebruiken in plaats van kalisalpeter. Een NO3 gehalte van 15 mmol/l (bij 3 EC) heeft geen nadelig effect op groei en productie. Een lager gehalte dan ongeveer 15 mmol/l wordt afgeraden.

De streefwaarde in de mat voor borium is 250 micromoll/l. Houd in dit verband ook de pH in de gaten opdat deze niet te hoog oploopt en daardoor borium minder opneembaar wordt. Vanwege de makkelijke doorkleuring naar een dieprode kleur van Kanavaro is het niet noodzakelijk om een hoog kalium-gehalte aan te houden. Een lager kalium-gehalte heeft als voordeel dat het de opname van calcium vergemakkelijkt. Voor Kanavaro wordt een kalium gehalte (K) van 6 mmol/l en een calcium (Ca) gehalte tussen de 8 en 10 mmol/l geadviseerd (gehalte gecorrigeerd naar 3 EC).


Gewaswerkzaamheden

Ook dit jaar is weer gebleken dat het noodzakelijk is om bij Kanavaro vanaf de bloei van de derde tros een blaadje mee uit de kop te nemen. Dit zorgt voor een opener gewas en door meer lichtinval voor sterkere trossen. Tot begin mei is het advies om 12-14 bladeren per plant aan te houden. Vanaf nu kunnen de trossen op 6 vruchten gesnoeid worden of er kan eventueel gestopt worden met snoeien. Dit is natuurlijk afhankelijk van de gewenste maat.



More news from: Enza Zaden BV


Website: http://www.enzazaden.com

Published: March 20, 2014

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright @ 1992-2025 SeedQuest - All rights reserved