Enkhuizen, The Netherlands
January 30, 2014
![](http://www.enzazaden.nl/binaries/tomato%20news_29%20januari_tcm8-23710.jpg)
Kanavaro wordt dit seizoen op ruim 70 ha geteeld in België en is daarmee veruit het hoofdras geworden in het segment van de kleinere vleestomaat. Het ras heeft dit succes te danken aan zijn hoge (vroege) productie en de constant goede vruchtkwaliteit door het jaar. Bovendien is Kanavaro zeer breed inzetbaar, zowel in de belichte teelt als in onbelichte vroege én late plantingen. De eerste oogst uit de onbelichte teelt wordt volgende week verwacht.
Temperatuursinstellingen
We blijven benadrukken dat Kanavaro om een generatief teeltregime vraagt, zeker en vooral in de eerste maanden van de teelt. Adviestemperaturen voor de vroege plantingen zijn 15°C in de voornacht en 16,5-17°C in de nanacht. Voor de latere plantingen adviseren we 16°C voornacht en 17,5°C nanacht. In de middag moet de hoogste ‘piektemperatuur’ minimaal een paar uur 21°C (+ 3 met licht) zijn. Op een echt donkere dag, minder dan 150j, is bij de vroege zaaidata met weinig kracht in de kop 20°C als hoogste temperatuur op de dag gedurende enkele uren genoeg. Bij dagen met veel licht (400j+) is het belangrijk om een voldoende hoog etmaal na te streven en de dagtemperatuur wat langer aan te houden (zeker zon onder), anders krijgen we een zwaar opgeblazen gewas.
Watergift en bemesting
We geven voorlopig nog water met een EC van 3,7-4, afhankelijk van het gewasstadium. Bij jonge gewassen is de EC bij voorkeur nog ingesteld op 4. Bedrijven met reeds behoorlijk gezette tomaten adviseren we een EC van 3,5-3,7. Het is ook zaak om voldoende water te geven: bij mooi weer 2,5 tot 3 maal de lichtsom (op een dag van 450j+ betekent dit 1.250cc/m2). Op een mindere dag adviseren we 300-500cc/m2. Het blijft belangrijk om naar de kleur van de plant te kijken. Geef na 14.00 uur geen water meer en geef, indien nodig, liever een avond-/nachtbeurt om ervoor te zorgen dat de plant ’s middags goed op kleur staat. Stikstof en Borium vragen speciale aandacht in het bemestingsschema van Kanavaro. We adviseren een lagere nitraatgift om het gewas generatief/in balans te houden. Dit is met name tot half mei van groot belang. We streven ernaar dat het NO3 gehalte in de mat niet boven de 16-17 mmol/l komt (gehalte gecorrigeerd naar 3 EC). We compenseren de lagere NO3 gift voornamelijk met een hogere Chloor (Cl) gift en in iets mindere mate met een hogere sulfaat (SO4) gift. Dit wordt gedaan door kaliumchloride te gebruiken in plaats van kalisalpeter. Een NO3 gehalte van 15 mmol/l (bij 3 EC) heeft geen nadelig effect op groei en productie. Een lager gehalte dan ongeveer 15 mmol/l raden we af. De streefwaarde in de mat voor Borium is 250 micromoll/l. Houd in dit verband ook de pH in de gaten opdat deze niet te hoog oploopt en daardoor Borium minder opneembaar wordt.
Schermen
Deze week worden nog een paar lichte vriesnachten verwacht maar daarna wordt het alweer iets zachter. Het is aan te raden om het vaste folie open te schuiven en later bij een eventuele vorstperiode weer dicht te schuiven. Als hiermee te lang gewacht wordt, kan later in de teelt gemakkelijker narigheid zoals gele stengels en Botrytis ontstaan. Dit geldt ook voor een beweegbaar scherm; te veel schermen geeft een zachter gewas en later meer kans op bladranden en Botrytis. Op bedrijven waar in de namiddag met een gesloten, beweegbaar scherm de temperatuur langer vastgehouden wordt (met name bij vegetatievere gewassen) is het noodzakelijk om een snelle voornacht te creëren en zodoende geen zwakte te ontwikkelen. Blijf wel opletten dat er bij een gesloten scherm in de namiddag geen zwakke trossen ontstaan. Open het scherm rond 10.00 uur en sluit het rond 15.30 uur. Er mag nu, afhankelijk van gewasgrootte/zaaidatum, geschermd worden bij een temperatuursverschil binnen/buiten van 10-12°C .
Gewaswerkzaamheden
Om het gewas voldoende open te houden, adviseren we om vanaf tros 3 een blaadje mee uit de kop te nemen bij het dieven. Dit is voor Kanavaro een absolute must. Een blaadje uit de kop nemen zorgt door meer lichtinval voor sterkere trossen en vermindert de kans op Botrytis. Daarnaast bespaart het arbeid. We streven ernaar om 12 tot 14 bladeren per plant aan te houden tot begin mei. Blijf beugelen tot de trossen voldoende sterk zijn. Afhankelijk van de plantdatum zal er tot tros 5-8 gebeugeld moeten worden. We snoeien voorlopig nog op 5 vruchten. We zien op dit moment hier en daar in plantingen van rond 1 december wel dat de bloeiende tros maar net aan is en die kan dan beter op 4 gezet worden. Vanaf half maart kunnen we op 6 snoeien of kan er eventueel zelfs gestopt worden met snoeien.