The Netherlands
November 30, 2009
LTO Nederland, Nefyto, Plantum NL en Agrodis zijn blij met de nieuwe regels voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in de 27 EU-lidstaten. Ze moeten leiden tot meer gelijkheid in het middelengebruik in Europa en snellere toelatingen van ( nieuwe) middelen. Bovendien worden toelatingen in kleine teelten (speciality crops) aantrekkelijker. Wel moet er nu voor worden gewaakt dat de nieuwe regels door allerlei aanvullende Nederlandse regels en eisen in de praktijk amper soulaas bieden.
De organisaties reageren op de nieuwe EU-verordening voor de toelating van gewasbeschermings- middelen, die 24 november jl. is gepubliceerd. De verordening is voor de toelating van middelen in speciality crops erg belangrijk en juist in deze gewassen (sierteelt, uitgangsmateriaal, groenten en fruit) heeft het Nederlands bedrijfsleven internationaal een sterke positie opgebouwd. Als ‘kampioen kleine teelten’ dienen zich nu mogelijkheden aan om deze positie met de productie en afzet van hoogwaardige gewassen te versterken. Die kansen moet Nederland zien te benutten, vinden de gezamenlijke organisaties.
Net als elders in de EU zal Nederland de komende anderhalf jaar de nationale wetgeving in lijn moeten brengen met de nieuwe EU-verordening. De invoering van een Europees zonaal systeem met verplichte, wederzijdse erkenning van toelatingen is gekoppeld aan strakke termijnen voor de beoordeling van middelen. Belangrijkste doelen zijn meer harmonisatie en efficiency. Daarnaast biedt de verordening ruimte en kansen voor toelatingen in speciality crops. Het Nederlands bedrijfsleven wil voortvarend met de verordening aan de slag om zijn toonaangevende positie in de wereld te behouden.
Expertisecentrum
Het bedrijfsleven wil samen met de overheid Nederland positioneren als Europees Expertisecentrum voor Speciality Crops. Met hoogwaardig producten als uitgangsmateriaal voorzien Nederlandse bedrijven vele tientallen landen van de best denkbare uitgangspositie voor voedsel, groen- en sierteeltproductie op vele plekken in de wereld. Hoogwaardige, veilige en concurrerende gewasbeschermingsmogelijkheden voor de teelten in Nederland zijn hiervoor essentieel.
Met een slimme bundeling van teeltkennis, onderzoek, toelatingsexpertise en werkwijzen die hier zijn ontwikkeld voor kleine toepassingen, kan Nederland zich in Europa profileren als hét land voor onderzoek en toelatingsaanvragen. Op die wijze kan de in ons land opgebouwde kennis en expertise op het gebied van teelt, geïntegreerde gewasbescherming en toelatingsbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen worden gehandhaafd en uitgebreid. Hierdoor komen innovatieve middelen en technieken hier het eerst beschikbaar.
Aanvullende eisen
De Nederland overheid hanteert nu in vergelijking met andere EU-landen meer dan vijftig aanvullende, specifieke toelatingseisen en beoordelingsmethodieken. Als enige land in Europa eist Nederland in het kader van de toelating een oppervlaktewaterkwaliteit, die aan een door de overheid zelf uitgewerkte interpretatie van de Kaderrichtlijn Water voldoet. Deze aanvullende eisen en methodieken vormen een directe bedreiging voor speciality crops.
Naast extra investeringen van bedrijven voor toelatingsaanvragen in Nederland, is het bestaande pakket nationale regels zo uitgebreid, dat het Ctgb grote moeite zal hebben de beoordelingstermijnen van de nieuwe EU-verordening te halen. Daarom moeten de Nederlandse specifieke eisen de komende tijd zeer kritisch tegen het licht worden gehouden, vinden de organisaties. Ga niet verder dan strikt noodzakelijk is, luidt hun devies. Ze vinden dat vernieuwing moet worden gestimuleerd en niet afgeremd: vernieuwing van teeltsystemen én gewasbeschermingsmiddelen gaan hierbij hand in hand.