home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Hybridisation and introgression between Brassica napus and Brassica rapa in the Netherlands (CGM 2011-06)


The Netherlands
April 29, 2011

Het onderzoeksrapport bevat de resultaten van een vierde en tevens laatste deelproject van een bredere studie. In dit laatste deelproject is onderzocht in hoeverre in Nederland Koolzaad (Brassica napus) kan uitkruisen met Raapzaad (Brassica rapa). Indien genetisch gemodificeerd (gg)-Koolzaad wordt geïmporteerd of geteeld, zou uitkruising kunnen leiden tot de handhaving van transgenen in het milieu.

In het derde deelproject (COGEM onderzoeksrapport CGM 2010-03) is dankzij verbeterde determinatietechnieken aan het licht gekomen dat Raapzaad in het verleden ten onrechte is aangezien voor Koolzaad. In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, blijkt in Nederland nauwelijks Koolzaad in het wild te worden aangetroffen.

In het onderhavige onderzoeksrapport wordt bevestigd dat, ook in Nederland, Koolzaad uitkruist met in het wild voorkomend Raapzaad. Uitkruising vindt niet veelvuldig plaats. De gevormde hybriden waren allen van de eerste generatie en zijn alleen aangetroffen in drie gemengde koolzaad-raapzaadpopulaties in wegbermen, niet in raapzaadpopulaties in de nabijheid van akkers met Koolzaad. Ook hebben de onderzoekers aanwijzingen gevonden dat koolzaadspecifieke chromosoomfragmenten in Raapzaad kunnen integreren.

De COGEM is van mening dat een belangrijke bijdrage is geleverd aan een beter onderbouwde inschatting van de mogelijke milieurisico’s bij import en verwerking van gg-Koolzaad in Nederland. Het onderzoek heeft veel informatie over de Nederlandse verspreiding van Koolzaad, Raapzaad en koolzaad-raapzaadhybriden opgeleverd. Aangezien Koolzaad en Raapzaad slechts in lage frequentie in mengpopulaties voorkomen, acht de COGEM de kans op uitkruising klein. Echter, zij ziet, gezien het onvoorspelbare karakter, geen aanleiding haar milieurisicoanalyse te herzien.

 

Download publicaties
- Onderzoeksrapport CGM 2011-06
- Signalerende aanbiedingsbrief CGM 2011-06



More news from: COGEM - Commission on Genetic Modification


Website: http://www.cogem.net

Published: April 29, 2011

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section


Copyright @ 1992-2025 SeedQuest - All rights reserved