home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Nieuwe gele paprika Florate (E20B.0308) van Enza Zaden gooit zeer hoge ogen


The Netherlands
June 30, 2020

Impressie van het gele paprikaras Florate (E20B.0308)

Een mooie toekomst voor Florate

De nieuwe gele paprika E20B.0308 heeft nu haar officiële naam; Florate. Er lijkt een goede toekomst weggelegd voor dit mooie ras, mede vanwege een aantal pluspunten, waaronder resistenties voor Tm 0-3 en TSWV. Telers die het ras de afgelopen jaren beproefden roemen de constante, hoge productie en de blijvend grove, frisgele blokvruchten, die ook nog eens heerlijk smaken.

Wanneer smaak leidend zou zijn, was het pleit waarschijnlijk al beslecht in het voordeel van Florate, maar dat is bij de blokpaprika nog niet altijd het geval. Een beperkt aantal telers heeft de E20B.0308 de afgelopen jaren beproefd, en keek daarbij vooral naar overige factoren, zoals de gewasontwikkeling, het productiepatroon, fysieke opbrengst, vruchtgewicht en vruchtkwaliteit. Aandacht was er ook voor eventuele aandachtspunten of beperkingen.

Feestelijke naamgeving

De naamgeving vond plaats bij Kwekerij Tuindershoek (Gebr. Kaashoek) in IJsselmuiden in aanwezigheid van Paul Kaashoek, Wilbert van den Bosch van Peppers Unlimited uit dezelfde plaats en Antoni de Bruin van A.C.B. Agro uit Klazienaveen. Sales Specialist Edwin Bornkamp van Enza Zaden overhandigde hen een mooi naambord voor in de kas en een overheerlijke Florate-taart als dank voor hun vertrouwen in het nieuwe ras. Samen met BioVerbeek in Velden en kwekerij Motreahof in Berkel en Rodenrijs telen zij nu 11 ha Florate. In Oostenrijk staat nog eens 8 ha. Na de kleinschalige proeven in 2018 en 2019 is er voldoende vertrouwen voor een verdere uitrol.
 


Paul Kaashoek, Antoni de Bruin en Wilbert van den Bosch 
 

Ook in tweede teelthelft mooi grof

“Wat mij vooral aanspreekt zijn de relatief grove vruchten”, merkt Kaashoek op. “Veel rassen hebben vooral tijdens warme nazomers met hoge nachttemperaturen moeite om hun vruchtgewicht vast te houden. De planten worden onder die omstandigheden in onze regio wat generatiever en dan loopt het vruchtgewicht iets terug. Florate heeft daar duidelijk minder last van. Bij ons waren de vruchten in de tweede helft van de teelt zo’n 10 tot 15 gram zwaarder. Ze werden zelden lichter dan 175 gram. Het gewas blijft naar mijn idee ook langer vitaal en dat helpt natuurlijk.”

Plaatsgenoot Wilbert van den Bosch is dat met hem eens. Hij is ook blij met de kleur en glans van de vruchten, die bovendien mooi geblokt zijn. Qua productie noemt hij Florate vergelijkbaar met het huidige hoofdras Gialte. “Nu we de teeltomstandigheden ook echt op dit ras kunnen afstemmen, zit er wellicht nog een plus in, maar het is nu nog te vroeg om dat te kunnen vaststellen”, zegt hij.

Sterke, vitale groeier

Collega De Bruin had het nieuwe ras nog niet geteeld of gezien, maar durfde het toch aan om er in december 2,2 ha van neer te zetten. Florate heeft TSWV:0 resistentie wat voor hem een belangrijk aspect is. Hij heeft er geen spijt van. “Florate is een behoorlijk sterke groeier en de vruchten zijn ook op de zijtakken goed aan de maat”, stelt hij vast. “Ik hoefde in het begin van de teelt geen noodgrepen uit te voeren om de zetting op gang te krijgen. Momenteel wegen de vruchten zo’n 200 gram en dat is prachtig. Ik vind het een prettig ras om te telen, al houd ik wel een iets andere strategie aan dan bij Gialte. Afgezien van enkele zeer donkere dagen in de beginfase, laat ik de temperatuur niet onder de 18 graden komen. In donkere perioden start ik ook iets later met water geven en stop ik eerder.

Dat doen ook de andere telers in het oosten des lands. Florate lijkt iets gevoeliger te zijn voor krimpscheurtjes dan Gialte, maar dat is met een andere watergift goed te ondervangen. “Vorig jaar was Gialte leidend en had ik in Florate wat krimpscheurtjes, dit jaar heb ik er echter nog geen gezien”, aldus Van den Bosch. “Je moet niet te vroeg starten en iets eerder stoppen, de totale watergift is echter gelijk. Wij houden ook een iets hogere EC aan dan bij Gialte. Dat geeft net een iets hardere plant. Ik ben overigens zeer te spreken over de vitaliteit van het gewas. Je kunt zien dat planten over uithoudingsvermogen beschikken. Het gewas is van zichzelf wat kruidachtiger en je moet het misschien minder potterig moet telen dan kan bij andere rassen”
 


Edwin van de Ploeg en Irene van Schie


Geen angst voor TSWV

Edwin van de Ploeg van Motreahof houdt vast aan dezelfde watergeefstrategie die hij volgt voor Gialte. “Ik heb in Florate nog geen krimpscheur gezien. Misschien ligt het aan het iets andere klimaat hier in het westen. Het kan ook aan het substraat liggen, want ik teel op matten van 10 cm hoog en dat doen mijn collega’s voor zover ik weet niet. Hoe dan ook, mijn ervaringen met Florate zijn tot nu gewoon goed.”

De paprikateler uit Berkel vindt de resistenties TSWV:0 en TM:0-3 van het nieuwe ras een duidelijk plus. “De tripsbestrijding wordt lastiger en dan is het prettig als je je in elk geval geen zorgen hoeft te maken over tomatenbronsvlekkenvirus”, zegt hij.  “Daarnaast vind ik dat Florate gemakkelijk zet, het blad niet slijtgevoelig is en mooie, iets grovere vruchten geeft. Je moet wel frequent blijven oogsten. Ik heb de indruk dat Gialte hardere vruchten geeft, die je zonder problemen wat langer kunt laten hangen als dat eens uitkomt. Dat durf ik bij Florate niet aan.”

In de voornacht houdt de teler een iets hogere temperatuur aan dan bij Gialte. “Vruchtbare rassen mag je iets warmer telen, dat is beter tegen binnenrot. Niet dat we daar last van hebben, maar je wilt het natuurlijk wel voorblijven.”

Biologische teelt

BioVerbeek uit Velden had vorig jaar twee proefpaden met Florate tussen Gialte liggen en is nu helemaal over op het nieuwe ras. In januari arriveerden de planten, afkomstig uit biologisch geteeld zaad van Vitalis. “Wij zijn er echt over te spreken”, zegt teeltmanager Don Heijligers van de biologische vruchtgroentekwekerij uit Noord-Limburg.  “Wat ons vooral aanspreekt zijn de constante zetting en productie, in combinatie met grofheid, de mooie, frisgele vruchtkleur en de betere smaak. Het is jammer dat dat laatste niet wordt betaald, maar het maakt consumenten wel extra enthousiast over onze biologische paprika’s.”

Volgens de teeltmanager geeft Florate in de bedekte vollegrondsteelt zeer zware stamvruchten. In april lag het gewicht op 250 gram, nu is dat 220 gram. “Sinds twee weken houden we ook de zijvruchten aan, waardoor het gewicht zal teruglopen tot 180-200 gram. Dat is ideaal voor de kleinverpakking in mixzakken. De echt grove vruchten kun je daar niet in kwijt, maar die doen het prima in de losse verkoop.”



More news from: Enza Zaden BV


Website: http://www.enzazaden.com

Published: June 30, 2020

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section

 


Copyright @ 1992-2025 SeedQuest - All rights reserved