The Netherlands
October 21, 2019
Meer gemak voor losbladige sla
Tholen - Er zit muziek in de Eazyleaf. De losbladige sla is niet alleen een aantrekkelijk gemaksproduct voor de horeca. Tegenwoordig groeit ook het aanbod van voorverpakte sla-mixen in supermarkten.
![](https://seedquest.com/visuals/image/2019/enza34.JPG)
Demonstratie mechanisch oogsten losbladige sla
"Mechanisch oogsten is een van de belangrijkste ontwikkelingen in onze sector. Mechanisch oogsten wordt door de druk op arbeidskosten- en tekorten steeds belangrijker. Daarom was niet alleen ons assortiment Eazyleaf tijdens de demodagen te zien. We gaven ook een demonstratie van het oogsten ervan", vertelt Paul Huijs salesmanager Vollegrond en Bladgewassen voor Benelux bij Enza Zaden.
Losbladige sla minder snel bruin door minimaal snijvlak
Het oogsten met de Ortomec is sneller en gemakkelijker. De lintzaag snijdt de bladeren vlak boven de grond los. "Daardoor is het snijvlak zo minimaal mogelijk. De sla wordt minder snel bruin. Hierdoor verbetert de houdbaarheid van deze losbladige sla", vertelt Tim Hurks van Abemec. Abemec is de distributeur van de oogstmachine, die zowel op het veld als in de kas ingezet kan worden. Er is sinds kort ook een elektrisch aangedreven machine beschikbaar.
![](https://seedquest.com/visuals/image/2019/enza35.JPG)
Losbladige sla ideaal voor convenience
Convenience blijft een van de belangrijke onderwerpen in de sector. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn supermarkten volop bezig met de verkoop van sla-mixen en maaltijdsalades. De losbladige sla past hier prima in het concept past. "Ook Babyleaf sla-rassen zouden daarbij passen, maar deze soorten zijn wat fijner en meer kwetsbaar. Eazyleaf sla-rassen hebben een betere houdbaarheid. Inmiddels hebben we daarin ook volop variatie in bladkleur en structuur te bieden", vertelt Paul.
![](https://seedquest.com/visuals/image/2019/enza36.JPG)
In het segment bindsla of romaine sla is er onderscheid tussen vier lengtes:
- little gem,
- mini,
- midi en
- large.
“In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staat de little gem en mini bindsla inmiddels op nummer 2. Op 1 staat ijsbergsla. Nederland blijft nog achter. Hier zien we bindsla/romaine sla meer als een premium product. Terwijl de prijs in Duitsland dichter bij die van ijsbergsla ligt."
Zowel vollegronds- als NFT-teelt
IJsbergsla is nog veruit de meest gegeten slasoort. De teelt van ijsbergsla kent door klimaatverandering en strengere eisen voor residu-levels steeds meer uitdagingen. Enza Zaden is volop bezig met veredelingsprogramma's met hogere resistentie en tolerantie tegen klimaatverandering, maar ze zien in NFT-teelt een goede aanvulling voor vollegrondsteelt. Er zijn inmiddels veel (populaire) rassen, zowel Eazyleaf als kropsla types, beschikbaar die het goed doen in de kas.
"Botersla, Lollo's, Eikenblad, Koraal, Frill Ice, Batavia, Romaine", somt veredelaar Peter Conijn op. "Er zijn zoveel soorten. We veredelen eigenlijk niet meer "strak in een vakje' op soort maar ontwikkelen vele nieuwe types voor een zeker doel of specifieke doelgroep." Zo is de Frill Ice een populaire living lettuce soort voor de Scandinavische markt. Die wordt op kluit geoogst en ingepakt en is daardoor wel een week lang houdbaar in de koelkast. "Consumenten plukken er elke dag weer een vers blaadje af voor op de sandwich", voegt sales specialist Frans Gubbels van Enza Zaden toe. Volgens Enza Zaden zal NFT-teelt aan belang winnen in de komende jaren. "De teelt in kassen is veel gemakkelijker te sturen. In de winter kun je kunstlicht gebruiken, waardoor jaarrond telen mogelijk is. NFT-teelt is een schone, bijna biologische teelt waarbij weinig gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Er is tot wel 9x minder water nodig dan bij vollegrondsteelt." Veredeling programma's van Enza Zaden zetten daarom vol in op deze nieuwe types met een "lage footprint" .