home news forum careers events suppliers solutions markets expos directories catalogs resources advertise contacts
 
News Page

The news
and
beyond the news
Index of news sources
All Africa Asia/Pacific Europe Latin America Middle East North America
  Topics
  Species
Archives
News archive 1997-2008
 

Veredelaars hoeven niet meer te draaien aan Rubikskubus - Gisteren praatte Bayer De Ruiter de sector bij over nieuwe rassen en veredelingsstrategieën op de door hen georganiseerde klantendag


The Netherlands
September 13, 2024

Gisteren praatte Bayer De Ruiter de sector bij over nieuwe rassen en veredelingsstrategieën op de door hen georganiseerde klantendag. Deze werd gehouden in hun Experience Center in Bleiswijk. In diverse breakoutsessies werden diverse onderwerpen aangestipt.
 


Zo vertelde Jari Boerboom, Vertegenwoordiger Marktontwikkeling, over het stapelen van meerdere ToBRFV-resistentie genen. "Op deze manier kom je tot een duurzame resistentie die lastig te doorbreken is door het virus." In de Wageningen quarantainekas worden hier proeven mee gedaan. Ze hebben nu meerdere genen in de pijplijn zitten die gaan zorgen voor een HR-resistentie in de toekomst.
 

virus spread tobrfv


Ben Hunter sprak over de toekomst van veredeling van tomaten met een betere voedingswaarde. Hij is Trait Discovery Breeder. Hij nam ons eerst even mee in zijn metafoor. Hij vergelijkt het veredelen met het oplossen van een Rubikskubus. Vroeger moest je daar draaiend mee aan de slag. En als er dan een vakje goed gedraaid werd, kon het zo maar elders weer versprongen zijn. Hij noemt dat, in goed Nederlandse termen: plant breeding.

Tegenwoording is het 'gene editing'. Even terug naar Rubiks; je kleurt de vakjes nu zelf in. Draaien is niet meer nodig. Door de methode van 'gene editing' kwamen ze erachter dat een tomaat met extra vitamine D, goed in te kruisen is. Ben: "Wat denken jullie? Zou er interesse in een tomaat met extra vitamine D zijn? Ik kan met het wel voorstellen. Ik hoor om me heen veel mensen over het slikken van extra vitamine D."

Er kwamen veel vragen naar aanleiding van de presentatie van Ben. Eén daarvan ging over het verband tussen 'gene editing en genetische modificatie. Ben weet dat die twee echt over andere veredelingstrategieën gaan. "Gene editing' heeft niets te maken met genetische modificatie."

Resistente onderstam
ToBRFV als gespreksonderwerp kon niet uitblijven op deze middag. Het werd besproken door Jan Barten, Strategisch Projectleider ToBRFV. Hij dook verder in het onderwerp over het stapelen van resistentie ToBRFV-genen. De film die hij liet zien, illustreerde zijn verhaal. De filmbeelden waren in hun quarantainekas in Wageningen gemaakt. Blad– en vruchtsymptomen van besmette planten worden daar op de voet gevolgd na inoculatie. Daar is overigens ook het onderzoek gehouden over het belang van ToBRFV-resistentie van onderstammen. "Er zijn geen significantie aanwijzingen gevonden dat een resisistentie van de onderstam bijdraagt aan de resistentie van het gewas", herhaalde Jan nog maar eens de stelling van het veredelingsbedrijf. "Dat geldt zowel voor blad- als vruchtsymptomen."
 

Ethan Luth, Duco de Ruiter en Jan Kamper, Bayer De Ruiter. Bekijk hier het fotoverslag van de dag. Ethan Luth, Duco de Ruiter en Jan Kamper, Bayer De Ruiter.


Jan Kamper, Bayer De Ruiter, informeerde ons later dat er ToBRFV-resistente onderstammen in de pijplijn bij hen zitten. Jan: "Je moet je voorstellen dat het hele veredelingsproces een jarenlang project is. Natuurlijk zijn we daar ook mee aan de slag gegaan. Achteraf blijkt dat niet nodig geweest te zijn. Het belang van een onderstam zit 'm echt meer in dingen als uithoudingsvermogen, generativiteit en plantbalans. Dat blijkt uit dit onderzoek."
 


Ziekenboeg
Lambert van Horen, Sectormanager bij RaboResearch Food & Agri, praatte ons bij over markttrends en ontwikkelingen. Hij is blij te zien dat de glastuinbouw goed rendeert: "Er zitten weinig bedrijven bij ons in de ziekenboeg (lees: onder Bijzonder Beheer). De rendementen zijn de laatste jaren weer redelijk hoog."

Desalniettemin staat de sector voor een aantal uitdagingen. De regulering en milieuregels vragen aandacht. Denk maar aan de aanstaande KRW (Kader Richtlijn Water) en CSRD. CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn is onderdeel van de 'EU Green Deal', en is bedoeld om meer transparantie over de duurzaamheidsprestaties van organisaties te creëren. De Europese Unie verplicht met deze nieuwe richtlijn (grote) bedrijven om over hun prestaties, strategie en beleid op het gebied van duurzaamheid te rapporteren in het jaarverslag. Dit gaat voor alle (grote) ondernemingen in Nederland leiden tot een ingrijpende wijziging in de bedrijfsvoering.

Hij merkt wel de zorgen van de supermarkten over de bevoorrading van de AGF-schappen. De rol van de handel verandert hierdoor, omdat op de vraag van de supermarkt ingespeeld wordt. Je ziet zowel een semi-voorwaartse als een semi-achterwaartse integratie. De overtreffende stap daarvan zou zijn een sterk geïntegreerde keten. Zover zijn we nog niet, ook al vraagt hij zich af of dat laatste überhaupt haalbaar en wenselijk is.

Hierna was het woord aan Annemiek van Vleuten. Deze topsporter was professioneel wielrenster. Zij nam ons mee in haar sportervaringen.

Tot slot was het de beurt voor kok Joey de Vries. Joey de Vries is een gedreven chef-kok met een passie voor koken. Hij haalde gisteren de beleving van een sterrenrestaurant naar het De Ruiter Experience Center.

 



More news from: Bayer Vegetable Seeds


Published: September 13, 2024

The news item on this page is copyright by the organization where it originated
Fair use notice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Archive of the news section


Copyright @ 1992-2024 SeedQuest - All rights reserved