The Netherlands
February 25, 2022
Zoveel mogelijk eiwit van eigen bodem. Dat wil toch iedereen? Melkveehouder Marcel Grondman uit Witharen (Ov.) lukt het om 1.000 euro krachtvoer per week te besparen! Zijn 220 koeien voert hij met stalvoedering, die veel liever het verse gras eten dan kuilgras. Bovendien levert het meer droge stof op. Dat spaart krachtvoer uit.
Efficiënte manier van eiwit omzetten naar melk
Stalvoedering is volgens Marcel een efficiënte manier van eiwit omzetten naar melk want inkuilen staat volgens hem garant voor verliezen. “Met inkuilen heb je te maken met veld- en inkuilverliezen. Ook met de conservering van de kuil gaan er voedingsstoffen verloren. Daarom voer ik maximaal vers gras. Met stalvoedering houd ik 30 grams eiwit per kg droge stof meer in het rantsoen.”
Graslandplanning
Voor een optimale graslandplanning heeft Marcel zijn percelen ingedeeld in drie platformen: 16 hectare is voor beweiding, 20 hectare voor stalvoedering en 44 hectare is voor het inkuilen van de wintervoorraad. Afhankelijk van het weer en het groeiseizoen schuift hij met hectares tussen de platformen: bij veel grasgroei gaan er percelen van stalvoedering naar maaien. Bij weinig grasgroei schuift het weer de andere kant op of wordt het rantsoen aangepast, bijvoorbeeld door het aandeel mais te verhogen zodat het gras langer kan groeien.
Grashoogtemeter
Elke tien dagen loopt de melkveehouder een rondje over de percelen met een automatische grashoogtemeter. Per keer voert hij dertig tot veertig metingen uit. “Dat werkt prima en is veel nauwkeuriger dan zelf schatten.” De kilo’s droge stof per perceel brengt hij in het programma Feedwedge dat de verwachte opbrengst doorrekent. Voor stalvoedering houdt de Overijsselaar 2.500 tot 3.000 kg aan. “De kunst is om altijd gras van een goede kwaliteit en lengte te voeren. Als het te lang is, vreten de koeien het slechter. Dat zie je meteen terug in de liters.”
1 tot 2 kg ds hogere opname
Marcel start met stalvoedering eind maart/begin april met een halve wagen gras. In de zomer bouwt zich dat op naar drie wagens. Daarna bouwt de hoeveelheid weer langzaam af tot een halve wagen half richting eind november. “Het is een prachtig systeem om veel droge stof in de koeien te krijgen.” Zijn ervaring is dat koeien met mooi gras 1 tot 2 kg droge stof per dag meer vreten dan met ingekuild ruwvoer. “Dit levert dus ook meer melk op terwijl het geen extra krachtvoer kost.” Marcel heeft berekend dat hij in het voorjaar en zomer 1.000 euro per week bespaart op krachtvoerkosten.
Kijken op Buienradar
Tegenover deze voordelen staat wel het extra werk dat dagelijks terugkomt. Marcel heeft een zoon die graag op de trekker zit waardoor de extra arbeid voor hem meevalt. “We houden wel goed Buienradar in de gaten zodat we maaien als het droog is. Dat het gras nat wordt is niet zo erg. Wel rijd je met nat weer meer sporen in de wei.” De kosten voor de machinerie streept de melkveehouder weg tegen de kosten die hij anders kwijt zou zijn voor het hooien, harken en het loonwerk. “Het grote voordeel blijft toch wel de besparing op krachtvoer.”
Marcel’s tips voor stalvoedering
- deel je graspercelen in drie platformen (weiden, stalvoedering, maaien)
- begin tijdig in het voorjaar met maaien zodat je groeitrappen krijgt
- maai met 2.500 tot 3.000 kg droge stof
- maai op tijd wanneer het gras doorschiet (juni/juli
- maai gras voor stalvoedering nooit als er meer dan 3.500 kg droge stof staat
Wil jij ook gaan stalvoeren?
Ben jij ook overtuigd van de vele voordelen die stalvoeren jouw kan bieden? En overweeg je de overstap of ben je er al mee begonnen? Kijk dan ook eens kritisch naar je grasland. Met Barenbrug laatste innovatie Weide 365 oogst je gemiddeld 804 kilo droge stof meer van een hectare dan van een standaard weidemengsel. Met Weide 365 kun je ook lekker vroeg in het voorjaar beginnen met vers gras voeren. Het begint 14 dagen eerder met groeien. Klik hier als je meer wil weten over Weide 365.