Enkhuizen, The Netherlands
October 20, 2010
Enkhuizen is deze week het toneel van de European Plant Breeding Academy, een tweejarige kopstudie die opleidt tot plantenveredelaar. Deze internationale training op masterniveau is één van de maatregelen die de zaadbedrijven nemen om het dreigende tekort aan hoogopgeleide veredelaars op te vangen.
De studenten aan de European Plant Breeding Academy zijn afkomstig van onder meer Franse en Israëlische vestigingen van Syngenta en een Spaanse vestiging van Monsanto (Seminis). De overige deelnemers komen van zaadbedrijven in Duitsland, België, Finland en Thailand. Organisator van de opleiding is de Universiteit van Californië in Davis (VS). De colleges en praktijkonderdelen worden gegeven binnen de Enkhuizer Seed Valley-bedrijven Enza Zaden, Incotec en Syngenta, en bij keuringsen kwaliteitsdienst NAKTuinbouw. Vakmensen van genoemde bedrijven geven gastcolleges en demonstraties.
Vraag naar veredelaars stijgt
De European Plant Breeding Academy speelt in op de trend dat de uitstroom van afgestudeerde plantenveredelaars afneemt, terwijl de vraag vanuit de gestaag groeiende zaadbedrijven toeneemt. De belangstelling voor de gespecialiseerde (academische) opleiding tot veredelaar is sterk afgenomen. Daar staat tegenover dat andere opleidingen in levenswetenschappen aan populariteit winnen, en dat celbiologen, moleculair biologen en biotechnologen bij zaadbedrijven een belangrijke rol spelen in veredelingsonderzoek. Velen van deze hoogopgeleide medewerkers hebben de capaciteiten om een veredelingsprogramma te leiden maar missen de specialistische kennis op het gebied van bijvoorbeeld erfelijkheid, statistiek en kwekersrecht. De European Plant Breeding Academy richt zich specifiek op hen; ze trainen aanvullende vaardigheden en bestuderen de benodigde theorie.
Innovatie-wedloop
Plantenveredelaars hebben een sleutelrol in de innovatie-wedloop van het wereldwijde agrarische systeem. Om de voedselproductie in de komende decennia gelijke tred te laten houden met de groei van de wereldbevolking, moet de productie van land- en tuinbouwproducten minstens verdubbelen. De kwaliteitseisen die worden gesteld aan agrarische producten, worden steeds hoger. Tegelijkertijd moeten we duurzamer produceren en minder afhankelijk worden van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Van oudsher hebben plantenveredelaars de sleutel in handen; zij beschikken over de kennis om de beste eigenschappen uit een plant naar boven te halen en rassen te ontwikkelen die weerstand bieden aan ziekteverwekkers, die bestand zijn tegen droogte en met minder energie toe kunnen.
University of California
De Plant Breeding Academy bestaat sinds 2006 en werd aanvankelijk alleen in Davis (VS) georganiseerd voor studenten uit alle windstreken. Wegens toenemende belangstelling vanuit Europese zaadbedrijven startte dit jaar de Europese tegenhanger die, behalve Seed Valley in Noord- Holland, ook Vegepolys (Angers, Frankrijk), Barcelona (Spanje) en Gattesleben (Duitsland) aandoet. Start en afsluiting van het programma vinden plaats in het Seed Biotechnology Center in Davis, Californië (VS). Het studieprogramma bestaat uit zes perioden van zes dagen, verspreid over twee jaar. In de tussenliggende perioden werken de studenten zelfstandig praktijkopdrachten uit.
Over Seed Valley
Nederland heeft wereldwijd een ongeëvenaarde positie in de plantenveredeling en export van landen tuinbouwzaden. Met name Seed Valley, het gebied tussen Enkhuizen en Warmenhuizen in Noord- Holland, huisvest tientallen gespecialiseerde zaadbedrijven, die groenten- en bloementelers over de hele wereld voorzien van hoogwaardig uitgangsmateriaal. Dat maakt Seed Valley tot het mondiale middelpunt van de 'groene software’; hier wordt de genetische programmatuur ontwikkelt die bepaalt of een plant resistent is tegen ziektes, hoe een groente smaakt of welke kleur en grootte een bloem heeft. Tot het Seed Valley cluster behoren ook leveranciers van diensten en machines die specifiek zijn voor de zaadsector.
Onder aanvoering van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord heeft het cluster van zaadbedrijven in 2008 de krachten gebundeld in stichting Seed Valley. Missie van de samenwerking in Seed Valley is versterking van de economische positie en verankering van het cluster in Noord- Holland. Dat wil stichting Seed Valley bereiken door te investeren in haar werkgeversimago, de instroom van vakbekwame arbeidskrachten, innovatie en kennisdeling. Het faciliteren en medeorganiseren van de European Plant Breeding Academy is een van de gezamenlijke activiteiten.
Eenentwintig bedrijven richten de gezamenlijke blik op de toekomst en willen Seed Valley neerzetten als een duurzame, vitale, hoogwaardige en innovatieve bedrijfstak. Een boeiende sector om in te werken, met een grote bijdrage aan de economie, in een aantrekkelijke leefomgeving.