Gouda, The Netherlands
June 11, 2019
Simon Groot ontvangt later dit jaar de World Food Prize. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op maandag 10 juni bekend. Dit is een grote erkenning voor de heer Groot, die ruim 35 jaar onuitputtelijk werkte aan het verbeteren van de tuinbouw in 60 landen op basis van verbeterde zaden.
Het is de eerste keer dat een Nederlander deze prestigieuze prijs krijgt. Het is ook de eerste keer dat de prijs, ingesteld is in 1987, naar een groente-expert gaat. Dat is een erkenning voor het belang van groenten in gezonde voeding, ook voor arme bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden. Het is ook de eerste keer dat de prijs naar een zaaizaad-expert gaat – een erkenning van het belang van goede zaden als essentieel onderdeel van de land- en tuinbouw, een sector waarin Nederland in de wereld een toppositie inneemt. En, aangezien de prijs in het verleden steeds ging naar een wetenschapper van een universiteit of publiek instituut, is de prijs voor ondernemer Simon Groot ook een bewijs dat de commerciële sector belangrijk kan bijdragen aan grote maatschappelijke doelen. Plantum, de Nederlandse vereniging van bedrijven actief in zaden en jonge planten is daarom enorm blij met deze erkenning voor Simon Groot.
De World Food Prize, die ingesteld is ter nagedachtenis aan nobelprijswinnaar Norman Borlaug. Hij heeft via het veredelen van basisvoedselgewassen sinds de 50er jaren enorm bijgedragen aan de landbouwproductie in landen als India en Mexico, waar toen grote tekorten heersten. De prijs wordt elk jaar toegekend aan een persoon die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het bevechten van voedseltekorten in Azië, Afrika en Latijns Amerika. De prijs ging vooral naar onderzoekers die doorbraken op hun naam hadden en soms naar politici die beleidsmatig belangrijke bijdragen leverden.
Simon Groot heeft zo’n bijdrage zeker ook geleverd. Na een carrière in de tuinbouwzaden in Nederland begon hij in 1981 vanuit het niets aan een groentezaden-bedrijf in de Filipijnen. Zijn bedrijfsmodel was een combinatie van het selecteren van tropische groentesoorten, het vermeerderen van een goede kwaliteit zaad, en het investeren in voorlichting om de groenteteelt van kleine boeren te verbeteren. Dit model zorgde ervoor dat het bedrijf actief kon worden in steeds meer landen, miljoenen kleine boeren een beter bestaan kon geven en zo bijdraagt aan een gezonder dieet in grote delen van de tropische wereld. Simon Groot bewees op deze manier dat ontwikkelingsdoelstellingen en maatschappelijk verantwoorde commerciële bedrijfsvoering uitstekend samen kunnen gaan.
Plantum is bijzonder blij met deze erkenning voor de persoon Simon Groot, die ook uitstraalt naar de gehele sector. De Nederlandse bedrijven in de sector dragen gezamenlijk vanuit gezond ondernemerschap belangrijk bij aan een aantal duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Toegang tot zaden en jonge planten die optimaal zijn aangepast aan de teeltomstandigheden is een basisvereiste voor elke boer en tuinder, waar ook ter wereld. Zij geven een basis voor een goede productie en de noodzakelijke productkwaliteit voor de keten tot aan de consument. Simon Groot heeft velen gestimuleerd om ook voor deze verder gelegen markten goede plantenrassen te selecteren, en de lokale tuinder voorop te zetten.
Over de prijs: https://www.worldfoodprize.org/
Over Simon Groot: https://www.worldfoodprize.org/index.cfm?nodeID=95223&audienceID=1
Over East West Seed: https://www.eastwestseed.com/
Over Plantum: https://www.plantum.nl/